Vilket bensinkort är bäst?

Att bensin är en stor utgiftspost för de flesta är väl ingen nyhet. Eftersom du tankar så ofta och det kostar dig så mycket pengar så kan det vara en god idé att skaffa ett så kallat bensinkort eller tankkort. Dessa ges ofta ut av bensinstationerna i samarbete med ett kortföretag eller en bank. Det finns lite olika varianter, men gemensamt för dem är ofta att de ger dig rabatt på bensin och diesel och att de sällan tar ut någon årsavgift. I övrigt finns olika varianter.

Det finns kort med en kredit på och som du även själv kan sätta in pengar på och sedan använda att tanka för. Det finns även bensinkort som är kopplade till ditt vanliga konto, precis som ett vanligt bankkort, med den skillnaden att du får rabatt hos den angivna bensinstationen och att du blir erbjuden en del förmåner kopplade till detta. Ibland kan du ansluta ditt vanliga bankkort som du redan har till ett förmånsprogram hos någon bensinstationskedja. Flera av bensinkorten erbjuder dessutom poäng på köp i andra butiker, men oftast inte hos andra bensinkedjor och med bonusutbetalningar några gånger per år.

För att få ut mesta möjliga av ditt bensinkort är det viktigaste att du tar reda på vilken kedja du tankar oftast på, eftersom ett bensinkort blir helt klart mest förmånligt om du alltid tankar hos samma företag eller kedja. Kanske finns en kedja nära ditt arbete eller hemmet? Ett ställe som du ändå svänger förbi på vägen till jobbet eller hem? Fundera också på hur du kommer att använda kortet. Ska du endast tanka eller tänker du att du ska ha det som ditt primära bankkort och därmed betalmedel? Då är det bra att skaffa det kort som ger bästa sparräntan eller lägsta uttagsavgiften i bankomat eller uttagsautomat.